Zašto je mali pas dobrodošao, a vaš veliki nije?!

Jedna od najčešćih nedoumica vlasnika većih rasa pasa jeste zašto njihov mezimac nije dobrodošao na mnogim mestima, a dopuštaju male pse?

Veliki psi su mirniji, manje laju i umiljati su koliko i mali!

Ovo su samo neki od argumenata koji se iznose. Neki čak smatraju da nešto nije „zaista pet-friendly„ ukoliko ne dopušta sve sve rase pasa.

U nastavku iznosim isključivo svoje mišljenje na ovu temu i iskustvo koje sam stekla tokom 4 godine putovanja sa psom, obilaska raznih lokacija, hotela i restorana u više od 15 zemalja. Stav mi je zasnovan na istraživanju i zaključku koji je proizišao iz velikog broja razgovora i situacija.

Mali ili veliki, pas je ogledalo vlasnika i njihovog odnosa. Kada psa izmestite iz prirodnog okruženja na koje je navikao, dodatno će testirati granice. Stoga, pre nego što se odlučite biti gost i suditi o gostoprimstvu, pobrinite se da poznajete svog psa, i da znate i poštujete osnovne društveno prihvatljive norme poput toga da pokupite otpad za njim, da ne dozvolite da uznemirava ljude u okruženju, držite ga pod kontrolom, na povodcu, itd.

Pet-friendly ekosistem mora da pomiri tri strane – vas kao vlasnika, ugostitelja i domaćina kod koga ste došli, kao i sve ostale goste u objektu ili na određenom prostoru.

Imajte na umu da ugostitelji dozvoljavaju ljubimce ili zato što ih i sami vole i imaju, ili zato što žele biti otvoreni za širu grupu ljudi. Ali nikada njihov posao neće zavisiti od vas kao vlasnika ljubimca. Niti je poželjno niti je realno da u jednom hotelu, parku ili restoranu imamo više pasa nego ostalih gostiju, stoga isključite mogućnost da se oni moraju boriti da bi baš vi došli. I ako ste i došli, ne moraju svi biti oduševljeni, a velika je verovatnoća da i neće biti 🙂

Tim Pet Travel Advisor radi na obuci osoblja kako bi pružili više usluga gostima sa ljubimcem. Takođe, standardizujemo Pet policy pomoću kojeg ćete imati sva pravila ulaska i boravka definisana i jasna. Na ovaj način želimo da se poštedi svako neprijatnosti i iznenađenja, i unapred proceni da li i gde želi povesti sa sobom svoju šapicu.

Postavljamo i minimalni kriterijum za standardizaciju, a to je da pet-friendly objekat obezbedi činijicu za psa, a u slučaju smeštajnih objekata i neki krevet ili bar prostirku. Uz to im dajemo mnoge ideje da budu profesionalniji i da se vi osećate lepo i poželjno na svakom mestu.

Ali shvatili smo da je limit u kilaži neophodan.

Ako bi uslovili da svi moraju primati sve rase i veličine pasa, ostalo bi jako malo objekata koji su pet-friendly.

Evo nekoliko razloga za to:

– ugostitelji ne žele da ostali gosti osećaju neprijatnost ili strah, što veći psi unose u prostor, koliko god sam vlasnik mislio da je to neopravdano

– veće rase pasa se linjaju i vrlo je teško da nakon boravka nemate potrebu za ozbiljnijim higijenskim zahvatom

– veće rase pasa imaju miris koji je takođe nezaobilazan ukoliko borave u zatvorenom prostoru

– veći psi mogu napraviti ozbiljniju štetu na inventaru

I tačno je da mogu da naplate čišćenje i refundiraju štetu, ali je njihovo pravo i da kreiraju pravila koja se ne moraju svima dopadati, ali su makar  jasna i unapred definisana.

Ako ste vlasnik velikog psa, najverovatnije ne živite u malom stanu stoga pas i nije navikao da dugo boravi u zatvorenom prostoru. Sigurno će mu više prijati neka priroda i kamp recimo od hotelskog kompleksa na šest spratova pored magistralnog puta ili u centru grada.

Male rase pasa jesu lakše za kretanje ali ako preferirate veće rase, ima načina da i vi više uživate – birajte destinacije na koje možete da idete svojim prevozom, odsedajte u kampovima, etno selima ili apartmanima u prirodi gde nema velikih gužvi i gde vaš ljubimac može da se opusti i uživa u slobodi. Ako ste raspoloženi za hotel sa 5 zvezdica, verovatno će izbor biti sužen ali trudimo se da saznamo za njih stoga ako ste bili negde zajedno i lepo se proveli, podelite to sa nama ili sami kreirajte listing na www.pettraveladvisor.com jer će svaki doprinos na sajtu biti ubeležen, cenjen i vrlo brzo nagrađen.

Copyright by Andrea Mladin

Related Articles

Responses

Your email address will not be published.